Függőség kezelése

Tinik és drogok: 5 tipp, hogyan beszélgess a gyerekeddel

Főoldal Blog
Tinik és drogok: 5 tipp, hogyan beszélgess a gyerekeddel

Szülőként nehéz helyzetbe kerülünk, amikor a tinédzser gyermekeink valamilyen drogot kezdenek használni. Bár szeretnénk, ha a gyermekeink tartózkodnának az ilyen anyagoktól, de mi a teendő, ha már használnak? Az kábítószerek használatának kockázatai magasak, ezért fontos, hogy megbeszéljük velük ezt a témát. Azonban nincs egyetlen bevált módszer a tinikkel való kommunikációra, de néhány hasznos alapelv, amit érdemes lehet követni.

1. Tisztázzuk az értékeinket és a szabályainkat

Fontos, hogy egyértelműen és konkrétan fogalmazzuk meg, milyen szabályokat szeretnénk, hogy a gyermekünk betartson. Ne használjunk olyan kifejezéseket, mint „okos legyél" vagy hogy „Hozz jó döntéseket”, mert ezek mindenkinél mást jelenthetnek. Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekünk ne fogyasszon marihuánát, akkor azt mondjuk el neki konkrétan.

2. Hallgassunk és kérdezzünk, de ne oktassuk ki a gyerekeinket

A tinikkel való kommunikáció során fontos, hogy megértsük őket, és ne csak az értékrendünket akarjuk rájuk kényszeríteni. Kérdezzük meg tőlük, mit gondolnak a drogokról, és hallgassuk meg a válaszukat. Ne ítélkezzünk felette, inkább segítsük őket abban, hogy ők maguk találják meg a választ. Fontos, hogy tükrözzük feléjük, hogy figyelünk rájuk, és értékeljük a véleményüket.

3. Ha a gyermekünk már használt drogokat, próbáljuk megérteni az okokat

Ha a gyermekünk már használt drogokat, akkor fontos, hogy megértsük, miért tette ezt. Lehet, hogy az anyagokkal próbálta kezelni a szorongását, a stresszét vagy a kellemetlen érzéseit. Próbáljuk meg érteni az okokat, hogy jobban megértsük a gyermekünk motivációit. Segíthetünk neki abban, hogy jobban megismerje önmagát, és rámutassunk a problémákra, amelyek szakmai támogatást igényelhetnek.

4. Tudjuk, mikor kell beavatkozni

Fontos, hogy tudjuk, mikor kell beavatkozni, ha a gyermekünk rendszeresen használ drogokat, és milyen módon tegyük ezt. Nem könnyű ez az egyensúlyozás, de fontos, hogy támogassuk a gyermekünket, és segítsünk neki megérteni ezen anyagok használatának következményeit. Ha a gyermekünk rendszeresen használ anyagokat, akkor ajánlott szakember által támogatott értékelésen részt venni a viselkedésváltoztatás érdekében.

5. Vegyük figyelembe a családi előéletet

Az drogfüggőség hajlamának nagy része genetikaia, ezért fontos, hogy figyelembe vegyük a családi előéletet. Ha van olyan családtagunk, aki szenvedett már drogfüggőségben, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermekünk is hasonló problémákkal küzd majd. Érdemes nyíltan beszélni a családban előforduló egészségtelen szóhasználatról, függőségről és a családi kockázatokról, hogy a gyermekünk megértse, miért fontos, hogy ne kezdjen bele a drogok használatába.

A drogokkal kapcsolatos kommunikáció nem könnyű, de az értékeink és a gyermekünk jövője miatt fontos, hogy nyitottak és őszinték legyünk. Segíthetünk a gyermekünknek abban, hogy megértsék a döntéseik következményeit, és támogassuk őket abban, hogy egészséges életmódot alakítsanak ki maguknak.

Hamar János Hamar János +36 (70) 392 4014 info@addiktologiai-konzulens.hu Budapest, Török Flóris u. 70, 1203